Son Eklenenler

Recent Posts: Label / Tag Ex:

CodeIgniter Nedir?

Codeigniter Nedir?, PHP Codeigniter Fremawork

          Merhabalar arkadaşlar. Bugün sizlerle birlikte CodeIgniter nedir? konusunu inceleyeceğiz. CodeIgniter geliştiricilerin çok daha hızlı projeler geliştirmesine olanak sağlayan bir web uygulama iskeletidir. CodeIgniter frameworkünü kullanarak hem kod karmaşalığından kurtulursunuz hemde hazır gelen bir çok kütüphaneyi kullanarak büyük bir zaman kazanırsınız. Ayrıca hazır kütüphanelerin yanında kendi kütüphanelerinizi de yazarak CodeIgniter çatısı altında kullanabilirsiniz.

          CodeIgniter Model - View - Controller (MVC) yapısını kullanmaktadır. MVC yapısnın bizlere bir çok faydası dokunmaktadır. Bunların en başında düzen gelir. MVC yapısını kullanarak hzırladığımız projelerde veritabanı işlermleri ayrı bir bölümde kodlanırken, projenin görsel kısmı ayrı bir bölümde kodlanır. Tabi bu iki arasında haberleşmeyi sağlayan birde ara katman bulunmaktadır. İsterseniz gelin hep birlikte gelin bu bölümleri inceleyim.

Model Katmanı:
Model katmanında veritabanı işlemleri yapılmaktadır. Veritabanına beri ekleme, veri silme, veri listeleme gibi sorgular bu katman üzerinde gerçekleştirilir.

View Katmanı:
View katmanında kullanıcı için tasarlamış olduğumuz şablonlarımız bulunur. Kullanıcıdan verileri aldığımız, hata mesajlarını gösterdiğimiz, verileri listelediğimiz ve bunu gibi birçok kullanıcı etkileşimi sağladığımız tasarımlarımız bu katmanda kodlanır.

Controller Katmanı:
Controller katmanı ise tahmin edeceğiniz gibi View ile Model arasında haberleşmeyi sağlayan ara katmandır. Bu katmanda kullanıcıdan aldığımız veriler işlenerek ve gerekli kontroller yapılarak veri tabanına eklenmek üzere Model katmanına gönderilir. Yada bu işlemin tam tersi olarak Model katmanından gelen veriler işlenerek View katmanına gönderilir ve kullanıcıya gösterilir.

Kısaca CodeIgniter, MVC yapısına sahip geliştiricilere zaman kazandıran ve düzenli kod yazmamızı sağlayan bir web uygulaması geliştirme iskeletidir.

Hiç yorum yok

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.